A Model of the Development of Entrepreneurship in Agricultural Transformation and Complementary Industries (From the point of view of Mazandaran province entrepreneurs)

Authors

1 Department of Agricultural Extension & Education, Faculty of crop sciences, Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University, Sari, Iran

2 Department of Agricultural Extension & Education, Faculty of crop sciences, Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University, Sari, Iran

10.22059/jrd.2024.375228.668854

Abstract

The purpose of the current research was to design a model of entrepreneurial development for agricultural transformation and supplementary industries in a specially selected province.
The research methodology employed in this paper was grounded theory, and the study was qualitative in nature. The data was gathered through semi-structured deep individual interviews with 15 entrepreneurs (founders) of agricultural transformation and complementary industries in Mazandaran province. The entrepreneurs were selected through purposive sampling methodology. A three-step conventional content analysis procedure was employed to assess the feasibility of designing an entrepreneurial development model in order to achieve the research objectives. The data was analyzed using MAXQDA2020 software. In order to enhance the validity of the data, the contributors were requested to evaluate the procedure that was employed. Ultimately, triangulation was implemented to improve the conformability.
The following components were included in the model that was derived from the research: Causal conditions, including infrastructural-political factors, natural and unnatural capacities, the enhancement of the added value of agricultural products; Strategies including the application of government support policies, infrastructure reform, technological and innovative requirements, knowledge and communication requirements, marketing requirements, agricultural diplomacy, and the development of infrastructure and human resourceswith a propensity for entrepreneurship. Intervening conditions (inhibiting and promoting factors); background conditions (certain individual, psychomotor, and economic characteristics of entrepreneurs and farmers, as well as climate change and natural resources); and consequences (improving the value chain of agricultural products, increasing productivity, economic growth, country comprehensive development, food security, and reducing unemployment).
It is recommended that entrepreneurs prioritize the sales and marketing sectors by analyzing and observing the state of agricultural transformation and supplementary industries in Mazandaran province. It is also advised that entrepreneurs develop target markets, utilize digital marketing strategies, enhance their knowledge, and develop packaging and branding in order to modify and enhance the markets associated with complementary agricultural transformation industries.

Keywords


احمدپورداریانی، محمود (1377). طراحی و تبیین الگوی پرورش مدیران کارآفرین در صنعت. رسالۀ دکتری، تهران، دانشگاه تربیت مدرس.
اقبالی، جمشید، اسدی، علی، و شعبانعلی‌فمی، حسین (1397). بررسی مشکلات گسترش صنایع تبدیلی و تکمیلی بخش کشاورزی در شهرستان فریدن. پژوهش‌های روستایی، 9(3)، 360-375. https://doi.org/10.22059/jrur.2018.237695.1138
بنی‌اسدی، مصطفی، مظفری، لیلا، و بلالی، حمید (1398). بررسی اثر سرمایه‌گذاری و بهبود فضای کسب‌وکار بر اشتغال صنایع تبدیلی و تکمیلی وابسته به کشاورزی در استان همدان. همایش ملی صنعت و تجاری‌سازی کشاورزی، اهواز.
بنی‌اسدی، ندا، ثمری داود، فرج‌الله، حسینی، سید جمال، و امیدی نجف‌آبادی، مریم (1400). عوامل مؤثر بر توسعۀ صنایع تبدیلی و تکمیلی خرما در مناطق روستایی استان کرمان. اقتصاد فضا و توسعۀ روستایی، 10(37)، 41-58. http://dorl.net/dor/20.1001.1.23222131.1400.10.37.2.4
بهاری، عیسی، نوری، سید هدایت‌اله، تقدیسی، احمد، و کریم‌زاده، حسین (1397). چالش‌های پیش‌روی توسعۀ صنایع تبدیلی و تکمیلی کشاورزی در شهرستان شبستر. جغرافیا و توسعۀ ناحیه‌ای، 16(1)، 223-255. https://doi.org/10.22067/geography.v16i1.66516
پورآهنگریان، خاطره، موقر، مرتضی، و شیرخدایی، میثم (1395). نقش رویکرد کارآفرینانه و ظرفیت جذب دانش در عملکرد شرکت‌های صنایع تبدیلی و تکمیلی کشاورزی. راهبردهای کارآفرینی در کشاورزی، 3(6)، 1-8.
خنیفر، حسین، رحمتی، محمدحسین، و لاهوتیان، علی (1395). طراحی مدل فرایندی کارآفرینی در صنایع غذایی ایران. فصلنامۀ علمی-پژوهشی توسعۀ کارآفرینی، 9(2)، 219-237. https://doi.org/10.22059/jed.2016.60497
ذوالفقاری، اکبر، و قانعی‌یخدان، نرگس (1403). فراتحلیل عوامل مؤثر بر کارآفرینی زنان روستایی (پژوهش‌های بازۀ زمانی 1390-1401). توسعۀ محلی (روستایی-شهری)، 15(2)، 409-427. https://doi.org/10.22059/jrd.2023.363424.668809
ذوالفقاریان، محمدرضا و لطیفی، میثم (1390). نظریه‌پردازی داده‌بنیاد با نرم‌افزار Nvivo8. تهران: دانشگاه امام صادق.
رحمانیان کوشکی، مهدی، مهدوی‌حاجیلوئی، مسعود، و خالدی، شهریار (1395). تحلیل موانع پیش‌برنده و موانع فراروی توسعۀ کارآفرینی روستایی با تأکید بر صنایع تبدیلی و تکمیلی بخش کشاورزی (مورد مطالعه: بخش کامفیروز شهرستان مرودشت). نگرش‌های نو در جغرافیای انسانی، 9(1)، 53-70.
رشادی، منوچهر (1403). شناسایی چالش‌های رشد و توسعۀ کارآفرینی روستایی در روستاهای استان همدان. توسعۀ محلی (روستایی-شهری)، 15(2)، 319-335. https://doi.org/10.22059/jrd.2023.367342.668822
زاهدیان‌تجنکی، رقیه (1397). شناسایی عوامل اثرگذار بر روند احداث صنایع تبدیلی و تکمیلی کشاورزی در استان مازندران. وزارت جهاد کشاورزی، مؤسسۀ پژوهش‌های برنامه‌ریزی، اقتصاد کشاورزی و توسعۀ روستایی.
سازمان برنامه و بودجه (1399). اسناد آمایش 31 استان کشور، استان مازندران.
سازمان جهاد کشاورزی استان مازندران (1402). مدیریت صنایع تبدیلی و تکمیلی استان مازندران.
سوختانلو، علی، رستگار، عبدالغنی، ثنائی‌پور، هادی، و گرجی، محمدباقر (1401). طراحی مدل اکوسیستم کارآفرینی فناورانه در صنایع تبدیلی استان گلستان. راهبردهای کارآفرینی در کشاورزی، 9(17)، 59-72.
علی‌اکبری، م. (1402). آسیب‌شناسی کشاورزی ایران و ارائۀ راهکارها عملیاتی. تهران: جامعۀ اندیشکده‌ها.
عمانی، احمدرضا، و سلمانزاده، سیروس (1392). شناسایی عوامل مؤثر بر مدیریت نوآوری در صنایع تبدیلی و تکمیلی محصولات دامی در مناطق روستایی استان خوزستان. روستا و توسعه، 16(4)، 121-141. https://doi.org/10.30490/rvt.2018.59382
کارشناسان، علی، و علیزاده، مژگان (1395). چالش‌ها و فرصت‌های توسعۀ کارآفرینی در بخش صنایع تبدیلی محصولات باغی (مطالعۀ موردی: استان خراسان شمالی). راهبردهای کارآفرینی در کشاورزی، ۳(۶)، 44-۵۰.
کیانی‌ده‌کیانی، کوروش (1401). اهمیت صنایع تبدیلی و تکمیلی در جهت بهبود بخش کشاورزی و توسعۀ اقتصادی. چهارمین همایش ملی پژوهشهای حرفهای در روانشناسی و مشاوره با رویکرد از نگاه معلم، میناب.
محمدی، عبدالعزیز، رکن‌الدین افتخاری، عبدالرضا، و پورطاهری، مهدی (1399). تحلیل مدیریت ظرفیت‌های صنایع تبدیلی و تکمیلی در مناطق روستایی شهرستان زیرکوه. اقتصاد فضا و توسعۀ روستایی، ۹(۳۱)، 95-112. http://dorl.net/dor/20.1001.1.23222131.1399.9.31.5.8
محمدی، یاسر، و عزیزی، مهران (1401). تحلیل چرایی توسعه‌نیافتگی صنایع تبدیلی و تکمیلی بخش کشاورزی در شهرستان کامیاران: کاربرد روش نظریۀ بنیانی. پژوهش‌های روستایی، 13(4)، 716-733. https://doi.org/10.22059/jrur.2022.341924.1734
مخیری، نسرین، تاج، شهره، استعلاجی، علیرضا، و مطیعی لنگرودی، سید حسن (1399). بررسی تأثیر ایجاد و گسترش صنایع تبدیلی و تکمیلی بر بهبود شاخص‌های اقتصادی (مطالعۀ موردی: روستاهای شهرستان گرگان). مطالعات برنامه‌ریزی سکونتگاه‌های انسانی، 15(3)، 811-826.
مرکز آمار ایران (1401). سهم و رتبۀ استان‌ها براساس متغیرهای مهم بخش کشاورزی.
مرکز ملی مطالعات راهبردی کشاورزی و آب (1399). گزارش اقتصاد کشاورزی. نویسندگان: بخشایش، مطهره، کشاورز، عباس، شریعتمدار، محمد. حسین، و فکاری سردهایی، بهزاد. قابل‌دسترس در: http://awnrc.com
مهرگان، محمدرضا، و زالی، محمدرضا (1385). در جست‌وجوی فنون تعیین روایی. فرهنگ مدیریت، 4(4)، 5-26.
وزارت جهاد کشاورزی (1402). آمارنامۀ کشاورزی سال 1401، جلد دوم. قابل‌دسترس در: https://amar.maj.ir/Dorsapax/userfiles/Sub65/Aj2-1401.pdf